“Passionele juweelontwerpster met goud in de vingers“

Ondertussen zit Iris Mondelaers al 20 jaar in het vak en is zij dus al lang geen nieuwkomer meer in de wereld van goud- en zilversmeden. Sinds haar opleiding tot goud- en zilversmid is Iris is uitgegroeid tot een veelzijdige kunstenares die tot de verbeelding sprekende juwelen, kunst- en gebruiksvoorwerpen maakt.

“Van kleinsaf al zei ik tegen mijn ma ‘ofwel ga ik schoenenwinkel doen, ofwel een juwelenwinkel’.” Het is het laatste geworden, zij het wel in een bijzondere vorm: een galerie aan huis met daarnaast haar atelier.

Iris Mondelaers is een hedendaagse juweelontwerpster die werkt binnen de traditie van de klassieke edelsmeedkunst. Ze werkt uitsluitend met edele materialen, maakt alles zelf en kent de stiel door en door. Grote concepten moet je achter haar creaties niet zoeken. Niet dat haar ontwerpen geen verhalen vertellen, integendeel. Maar ze laat het werk voor zich spreken: “Zo gauw het verhaal groter wordt dan het werk, heb ik er moeite mee.”

Dat klassieke meesterschap, het authentieke, ambachtelijk vakmanschap is haar op het lijf geschreven. Toch kan je haar juweelontwerpen moeilijk ‘klassiek’ noemen. Ze zijn nieuw, fris en onmiskenbaar hedendaags, zonder avant-gardistisch te zijn. De ene keer een tikje frivool, de andere keer strak, nu eens fragiel en fijn, dan weer ruw en robuust. Ze lijken bedrieglijk eenvoudig en getuigen van persoonlijkheid.

In haar carrière had zij exposities in binnen- en buitenland, van Beringen tot Barcelona, van Knokke tot Taipei. Klanten komen uit Lummen maar evengoed uit de States. Iris, ondertussen moeder van 3 kinderen, ontving in 2015 van Unizo het Hib label. In haar jubileumjaar werd ze bekroond met de titel Ambachtsman door de Commissie Ambachtslieden in België.

handmade in belgium Commissie Ambachtslieden


IRIS MONDELAERS
Larenstraat 39, 3560 Lummen
info@irismondelaers.be

 

Privacyverklaring